Представиха стихосбирката „Уроци от живота” , посмъртно

         Стихосбирката „Уроци от живота“ на Александър Алексиев /23.08.1961 -02.09.2021/ бе представена от Гергана Цонева – експерт „Връзки с обществеността” в Регионалната библиотека „П.К.Яворов” – Бургас. В залата присъстваха роднините на починалия, приятели, футболни деятели, общественици от Бургас,Средец и Несебър.

         Пред публиката Цонева разказа, че Александър Алексиев е възприеман от всички деца, треньори и приятели на ДФК “Звездичка“ като бащата и закрилника на клуба. През 2011 г. той , заедно със своите синове Петър и Христо и скъпи приятели основават ДФК “Звездичка“ с много любов към децата и футбола.

         По – късно през 2016 г. създават и продължението на ДФК “Звездичка“ , а именно ФК “Звезденбург“ – клуб за по-големите деца на клуба , чийто патрон е Александър Алексиев.

         Без неговите неуморни усилия, помощ и енергия клубът е нямало да бъде на днешното високо ниво , да разполага с такава богата спортна история и да има на свое разположение толкова спортни бази с отлични условия.

         Цонева допълни, че Александър Алексиев винаги е бил за пример, както на семейство му и приятели , така и на всички от ДФК “Звездичка“ и ФК “Звезденбург“. Така ще запомнят Александър Алексиев всички , които го познаваха.

         За стихосбирката на Александър Алексиев говори журналистът Максим Момчилов – издатели на „МараМ” – Несебър и „Информапринт” – Бургас. В книгата са събрани 73 стихове, а в залата прозвучаха част от стихотворенията на Алексиев: „На моя внук Алекс” , „Майка”, „При мама”, „Не се научих да живея” бяха поучителни и красноречиви уроци от живота за семейството, жената и мъжа, създаване на потомство, и по този начин продължава рода и приемствеността.

         С един подбор от стихосбирката може да се установи, че 36 от стиховете на Алексиев са посветени на любовна поезия. В нея можеш да се убедиш, че няма средностатистически любови. Стиховете са завладяващи и те могат отново, и отново да вълнуват чувствата и навеждат на размисъл.

         Красимира Костова – директор на Националния археологически резерват „Деултум – Дебелт“ разказа и за първата си среща и запознанство с Алексиев, който бил запален по историята, и в частност по археология. Веднъж той занесъл и една торба с керамика, открита при прокопаването на средецкото кале.

         За делото на Александър Алексиев говори и Диана Саватева заместник – кмет по култура, туризъм и спорт в Община Бургас, заявявайки уверението за общината, че синовете Петър и Христо и в бъдеще може да разчитат на подкрепа за развитието на детския футбол ДФК“Звездичка“ и ФК“Звезденбург“ .