Несебър откри модерното си рибарско пристанище

         След 12 години процедури и институции Несебър вече има супермодерно рибарско пристанище. На церемонията присъстваха министърът на земеделието и храните Явор Гечев, областния управител проф. Мария Нейкова, кметът Николай Димитров, шефът на ИАРА-Христо Панайотов, шефът на БАБХ-Бургас-д-р Георги Митев, директорът на Морска администрация-капитан Живко Петров, депутати от 47-ото Народно събрание, общински съветници, граждани, рибари.

         С реализацията на проекта се оптимизира капацитетът на съществуващата структура и се осигурява подобряване на условията за улов и разтоварване и се създаде център за първа продажба на риба.„Близо 12 години процедираме и правим това съоржение, благодаря на моите колеги от общинска администрация, всички отдели, които работиха по този проект през последните 12 г. Започнахме с първите проекти през 2008 година. То се намира в Стария град, който е под егидата на ЮНЕСКО и има изисквания как да се строи. След това се промени Закона за морските пространства, после Закона за устройството на територията, година след година ходихме по министерства и в Комитета за Световно наследство в Париж“, заяви Николай Димитров-кмет на Несебър.Той благодари на министрите на земеделието и храните и техните заместници през годините – Явор Гечев, Георги Събев, Десислава Танева.Това е един от значимите проекти след пречиствателната станция и претоварната станция, каза още Димитров.

         „Аз си спомням 2013 г., когато с кмета на бяхме на същото място и след толкова време съм щаслив, че съм малка част от това цялото нещо, но на администрацията това й е работата. Това съоръжение прави симбиоза между стар град, модерни технологии и екология, крайният ефект е впечатляващ. Чака новата програма, която има важната задача да надгради тези неща“, каза министър Явор Гечев.

         „Преди реконструкцията пристанището бе с капацитет 30 лодкостоянки, сега е с 121. Това съоръжение трябва да покаже, че прясната риба, която се изважда от него, има произход, тя е от Черно море и е прясна риба“, заяви директорът на Пристанищна инфраструктура -Несебър Яни Янулов.

         Проектът Реконструкция на рибарско пристанище Северна буна-Несебър“ се финансира по Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 година. Стойността му е 8 973 527 лева с ДДС. Той е имиджов и знаков за община Несебър, защото мястото му е на реализация е в Старинен град Несебър и е под специален режим, строителството му е направено под непрекъснат екологичен мониторинг и НИНК.