В ОЧАКВАНЕ НА ПРАЗНИКА НЕСЕБЪР ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ВПЕЧАТЛЯВАЩА ПРОГРАМА ОТ ВИЗУАЛНИ СПЕКТАКЛИ И НЕЗАБРАВИМИ КОНЦЕРТИ

         С разнообразни, жизнерадостни, интересни и с внимание към всеки детайл събития, Несебър ще отбележи своя празник на 15 август – Успение на Пресвета Богородица. Денят на Божията майка се чества с особена почит и уважение в града на ЮНЕСКО и неслучайно първата проява на 14 август е вечерно богослужение в храм „Св. Успение Богородично”, последвано от литийно шествие с иконата на Дева Мария по улиците на живописния полуостров.

         Във вечерните часове на същия ден акцент в програмата е концертът на Братя Аргирови, организиран специално за гражданите на Несебър. От няколко години насам, по идея на кмета Николай Димитров, на този концерт се представят специално подготвени филми-портрети на граждани, които с труда и успеха си през годините са прославили Несебър извън неговите предели или са допринесли за добруването на съгражданите си.

         Празничният 15 август започва от църковния храм „Св. Успение Богородично” с тържествена света литургия и продължава на крепостните стени с издигане на националния флаг. В следобедните часове най-малките жители и гости на Несебър ще се забавляват щуро в Южния парк на детски празник с цирк „Балкански“, организиран специално за тях.
Комплимент към всички, решили да празнуват с ритъма на хилядолетния град, ще са вечерните събития на пл. „Жулиета Шишманова“ (Нов град), амфитеатър „Жана Чимбулева“ и крепостните стени (Стар град). Публиката ще има възможност да се наслади на вдхъновяващите концерти и изпълнения на артисти, докосващи сетивата и душата – Трио „VIVA“, Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Квартет „Белканто“, Свет Радославов и Владимир Ампов – Графа.

         Кулминация на 15 август ще са визуалните ефекти, сътворени от атрактивно дрон шоу с цветни 3 D фигури в небето над Несебър, светлинно шоу и 3D Mapping, проектиран върху крепостните стени. Финал на празника ще постави впечатляващ музикално-пиротехнически спектакъл, който ще озари целия залив.

         И тази година местната власт организира събитията, посветени на Деня на Несебър, така, че всеки, който реши може да се докосне до магията на празника, да сподели и съпреживее емоции, да усети еуфорията на хилядите гости от цял свят, обединени от желанието да се веселят заедно.

         Както всяка година, на 15 август ще бъде въведена временна организация на движението в Стария Несебър – от 20 ч. до 00.30 ч. ще бъде спряно движението на автомобили по провлака и в цялата стара част на града.

ПРАЗНИК НА ГРАД НЕСЕБЪР-2022
15 август – Успение Богородично

14 август
19.00 часа Храм „Св. Успение Богородично”
Вечерно богослужение и литийно шествие
21:00 часа Амфитеатър
Празничен поздравителен концерт за гражданите на Несебър с участието на Братя Аргирови
15 август
09:00 часа Храм „Св. Успение Богородично”
Тържествена света литургия
10:00 часа Пред Крепостни стени
Ритуал по издигане на националния флаг пред крепостни стени
18:00 часа Южен парк
Детски празник с Цирк Балкански
21:00 часа площад „Жулиета Шишманова“
Концерт – Трио VIVA
21:00 часа Амфитеатър
Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл
21:00 часа Крепостни стени
Концерт на КВАРТЕТ БЕЛКАНТО
Свет Радославов
Концерт на Графа
Дрон шоу
Светлинно шоу
3D Mapping
Музикално-пиротехнически спектакъл