Зов за свобода за независима Македония

          В Етнографския музей в Стария Несебър се състоя изложбата „Зов за свобода –  Борбите на българите от Македония за освобождение и участието на жители от община Несебър в тях”.Събитието се проведе  в Деня Свети Дух и  Деня на Македония  и на загиналите в борбите за осъществяване на националния идеал за обединение на земите, населени с етнически българи.

         На откриването на изложбата бе и кметът на Несебър Николай Димитров. Той  поздрави  присъстващите – голяма част, от които    наследници на бежанците от Вардарска и Егейска Македония.Тодор Марваков – директор на несебърския музей, който благодари на всички, включили се в съвместната инициатива за осъществяването на  това знаково за Несебър събитие.

         Изложбата е организирана  от Музей „Старинен Несебър, Регионален исторически музей Благоевград, Македонско братство „Тодор Александров“ и Община Несебър,  чиято идейна,  организационна и финансова подкрепа е в основата на осъществяването на възпоменателната проява.

         Слово за делото на българския народ и за героизма на най-светлите личности от  времето на борбите за национално обединение произнесе Иван Бабев –  историк, краевед и зам.председател на МКПД „Тодор Александров“.