Цената за час паркиране ще е 1.20 лева, с включено ДДС

         Предстои въвеждане на краткосрочно платено паркиране в Несебър. Това ще стане с промени в Наредбата за платено паркиране на Общината. Целта е да се регулира паркирането през летния сезон, като освен краткосрочно ще има възможност и за абонаментно и служебно паркиране.

         Засега Наредбата ще важи само за територията на Несебър и ще е в сила само за Новия град. В Стария град ще се работи по правилата, които са и досега.Впоследствие ще се направи анализ и платено паркиране ще се въведе и в  останалите съставни селища на общината, които приемат туристи, това посочва кметът Николай Димитров в специално видео, качено на сайта на Общината, в което обяснява какви ще са нововъведенията:
            „Краткосрочното платено паркиране ще се прилага там където има нужда да се спира за кратко, за да се отиде до администрация, институции и да има ред и организация. След всички проучвания, които направихме, се обособяват две зони. Това е улица „Иван Вазов“ – от хотел „Оазис“ до края на улицата.
            Платеното паркиране ще е в дясната страна. Там има банкови офиси, нотариус, съд, прокуратура, здравната къща. Кратковременно паркиране ще има и отстрани на улица „Морска“, която води към парка. Другата улица, която предлагаме и е хубаво да бъде с кратковременно паркиране, е улица „Любен Каравелов“ – от отсечката на „Отец Паисий“ долу до улица „Еделвайс“, където е Общината.“
            Цената за час паркране ще е 1,20 лв, с включено ДДС. Ще може да се заплаща чрез СМС, интернет приложение или паркоматите по места.
Кратковременното паркиране ще работи с часови пояс от 9:00 до 20:00 ч. и ще работи всеки ден от седмицата. Позволеният престой ще е до 3 часа. При просрочване на времето, ще бъдат поставяни скоби. Таксата за снемането й е 25 лв.
            „Другите два вида паркиране, които залягат в Наредбата, са абонаментно и служебно. Новото в случая е, че тези места вече ще се пазят по 24 ч. „Цената е 20 лв на месец и както беше и в предишната наредба – ще трябва да е минимум за 4 месеца, от 1 юни до 30 септември включително. Ако има нарушители и спират на такива места, те ще бъдат принудително вдигани от „паяка“. Засега ще ползваме пластмасовите табели, които бяха досега.
            Репатрирането, както и досега, е 50 лева плюс 2 лева престой на наказателния паркинг. Ако нарушителят се появи преди да бъде репатриран, може да си плати глоба от 25 лева“, сподели  кметът на Община Несебър Николай Димитров.
            Има и свободни зони за паркиране. Това са големите буферни паркинги – в комплекс „Черно море“, на стадиона и в посока Равда.