Разчупиха шаблона за Деня на поезията

         Световният ден на поезията е учреден още на 15 ноември 1999 г. по време на 30-та конференция на ЮНЕСКО, ръководена от нейния Генерален директор  Коичиро Мацуура. Целта е на този ден да бъде призната обществената ценност на поетичното изкуство, носител на естетическа красота, емоционална реакция, красив букет от слова, вдъхновения и творчески заряд.

         Сдружение С Русия за вяра, единение и култура-Несебър от самото си създаване отбелязва този ден под най-различни форми – представяне творбите на поети, членове на Сдружението, музикално-поетични вечери, посветени на поклонниците на трите музи – Калиопа, Евтерпа и Ерато или рецитали на отделни автори.

         Тази година ръководството на Сдружението, съвместно с Общинска библиотека „Младост“ към Читалище „Яна Лъскова – 1905“, разчупиха шаблона на 21 март. Елена Евтушенко подготви нов сценарий от две части. Заедно с Оксана Золотих те организираха в началото викторина с въпроси, свързани с поезията. Всички участници – българи и руснаци, бяха разпределени в 4 отбора и за всеки правилен отговор, получаваха наградни точки.

         Един от най-активните  във викторината  беше отец Николай.  Той впечатли присъстващите с богата си обща култура и знания по зададените въпроси.

         През втората част участниците, без предварителна заявка, рецитираха любими стихотворение.С аплодисменти беше наградена Анна Лагутина за своите стихове, посветени на България, на Несебър и на националния ни празник 3 март.

         Мария Топалова прочете стихотворения от Николай Димов и Надежда Захариева.

         Алла Мокеева, Николай Стругов  и Ангелина Загребнева също взеха участие със стихотворения на свои любими автори.

         С аплодисменти присъстващите посрещнаха и изпратиха  9-годишната поетеса Даша Шершньова, която освен, че вече твори в рими, но и показа добри резултати във викторината.

         Людмила Михайлова със своите виртуозни изпълнения на пиано не само създаваше през цялото време музикален фон на тържеството, но и рецитира  стихове на руския поет Валери Скоров.

         Вместо планираните час и половина, тържеството продължи три часа. Защото имаше и трета част, по време на която бяха изпети любими и познати на всички български и руски песни.

         Така се потвърдиха думите на  суфиста поет, писател, философ и художник Джубран Халил Джубран: „Поезията е поток от радост, болка, изненада и шепа думи от речника.“