Отново бе спазена стародавната традиция

         6 януари – денят, на който Българската православна църква отбелязва един от най-значимите празници в календара си – Йордановден, в Несебър отново бе спазена стародавната традиция за спасяване на Богоявленския кръст.Тази година в морските талази  се хвърлиха около 40  смелчаци. Свещеният символ на вярата бе изваден от 24- годишния Виктор Янев от Слънчев бряг.

         Ритуалът, който всяка година привлича стотици местни хора и гости на града,  бе наблюдаван и от кмета на община Несебър Николай Димитров.Йордановден е един от най-тачените християнски празници, свързан с поверието за силата на благословенията за тези, които се престрашат да се хвърлят в студените януарски води на морето, за да докажат вяра, мъжество и смелост.

         Още от сутринта на големия ден в несебърския храм „Свето Успение Богородично” бе изпълнена традиционната тържествена света литургия в чест на празника, а под купола на църквата се изпълниха вдъхновени молитви и радостни песнопения, посветени на Богоявление.

         Част от църковните ритуалите, свързани с празника бе и традиционното литийно шествие, придружаващо богоявленската икона до морето, където  главният свещеник на храма отец Петър  хвърли кръста.

         На Богоявление в Обзор

                     С водосвет и обредното спасяване на кръста в Обзор бе отбелязан Йордановден. Празникът, известен още като Богоявление или Кръщение Господне, се счита за трети по значимост християнски празник през годината. Отслужи се Света литургия и водосвет за здраве, а десетки християни посетиха църквата преди да се отправят към обзорския плаж.По стара традиция след празничния водосвет в храм „Св. Йоан Предтеча”, отслужен от свещеноиконом Йордан, светият кръст бе хвърлен в морето на Обзор, за да бъде ритуално „спасен”.

         Вярва се, че този, който го направи, ще бъде честит и здрав през цялата година. Благоприятното и слънчево време събра много зрители, които наблюдаваха надпреварата на двамата храбреци от Обзор – Костадин Костадинов и Иван Младенов. За пореден път първенецът, който пръв грабна кръста, бе Иван Младенов.

         Извадиха кръста от морето и в Свети Влас

         17- годишният ученик Дейвид Огледалов успя да се пребори с други 12 смелчаци и да извади Богоявленския кръст от студените морски води в Свети Влас.Огледалов четири пъти се е борил за реликвата на Богоявление. Тази година я вади за първи път след първото му хвърляне във водите през 2017-а.Огледалов изучава туризъм в гимназията „Иван Вазов“ -Слънчев бряг.
Тази година да се потопят в студените вълни в Свети Влас се престрашиха и двама руски граждани. Най-младият сред състезателите в морето бе 15-годишен ученик, който скача за християнския символ за първи път.

         За смелостта всички мъже получиха поздравления от кмета на града Иван Николов и парични награди.В Свети Влас Йордановден бе почетен по традиция. Преди ритуала с хвърлянето на кръста в местния храм „Свети Атанасий “ отец Димитър отслужи литургия, след което направи и т.нар. Богоявленски водосвет.

         Богоявленската традиция за спасяване на Светия кръст събра десетки на плажа в курортния град.13-те мъже аплодирани от присъстващите получиха благословия от отец Димитър, който хвърли кръста в морето. Истинска смелост и кураж проявиха всички участници, но най- бърз и ловък се оказа Огледалов.

          „Благодаря на моите братя. На всички пожелавам най-вече здраве и късмет, да пазим традициите си и най-вече – да бъдем горди българи!“, каза късметлията.