Областният управител на Бургаска област Стойко Танков встъпи в длъжност

         В Областна администрация Бургас проф. Мария Нейкова сдаде поста си като областен управител, а Стойко Танков встъпи в длъжност.Нейкова предостави папка с приоритети, ключът на кабинета на областния управител и тефтер, където Танков да записва своите задачи. Новият областен управител бе посрещнат и с аплодисменти от служителите в институцията.

         „Областна администрация Бургас е работеща и има страхотен екип. Ще продължа да помагам и подкрепям, когато има необходимост от това. Благодаря на всички кметове и общински съвети, че показахме една ефективност в работата си в интерес на гражданите на Бургаска област„, заяви проф. Нейкова.

         Танков каза от своя страна, че е привърженик на надграждането в политиката. Той изрази увереност, че е подготвен за длъжността на областен управител и може да се справи с проблемите пред областната администрация.

         „Ново правителство, сложна коалиция. Нашата задача е да провеждаме политиката на сегашното управление, както и да координираме държавните органи в областта. Партийните пристрастия трябва да останат на входа на Областна управа. Първо сме бургазлии, след това представители на партии. Благодаря на проф. Нейкова за приоритетите, които тя ми предостави. Ще продължа нейната работа„, сподели той.

         Танков обяви, че работата в четворната коалиция действително е сложна, защото всеки има своите приоритети, но ще търся консенсус с всички.

         „Не съм привърженик на чистките в администрациите, но където има сигнали, че нещата не вървят, ще бъдат взети съответните мерки. Позитивно настроен съм за работата си местните кметове. Очаквам такъв отговор от тяхна страна към мен„, каза още той.

         Новият областен управител заяви, че ако е необходимо, отново ще поиска средства от държавния бюджет за събарянето на незаконните постройки в „Росенец“.

         Стойко Танков няма да бъде областен председател на БСП – Бургас

         Той ще трябва да освободи поста, след като бе назначен от министър-председателя Кирил Петков за областен управител на област Бургас от квотата на „БСП за България“. Но Танков остава член на ОблС на партията.

         39 са възможните кандидати за председателския пост. Всеки един член на Областния съвет на БСП може да се кандидатира и ако събере 50 плюс 1 гласа да стане новия областен лидер. До преди седмица броят на членовете на ОблС бе 41. В това число и Стойко Танков. Той обаче не може да бъде председател, след като става държавен служител и така напрактика няма да бъде евентуален кандидат.

         От ОблС излезе и Николай Тишев, който преди седмица напусна Националния съвет на БСП, след като спечели конкурс за директор на дирекция „Социално подпомагане“ в Поморие. Тишев встъпва в длъжността от днес.

         Сред напусналите е и кметът на Созопол Тихомир Янакиев, който с писмо уведоми Стойко Танков, че се оттегля след лошите резултати, които партията имаше на последните парламентарни избори. Въпреки действията си той продължава да бъде член на ОблС по право като кмет и не е изключено да се кандидатира за поста.

         Така кръгът с имената на хората, които могат да бъдат кандидати за председател се стеснява. В ОблС влизат представители на 13-те общини от област Бургас, като най-много са представителите на община Бургас.

         Сред тях са общинският председател на БСП – Бургас Живко Господинов, зам.-областният управител Божан Божанов, Тинка Желязкова, народният представител Атанас Зафиров, бившият PR на БСП Мирослава Милушева, Таньо Атанасов, настоящите общински съветници – Георги Спасов, Васил Иванов, Йордан Георгиев, Христо Панайотов, както и Любен Чардаков, Чанко Мирчев.Сред кандидатите не е изключено да бъде и бившия депутат Тодор Байчев, който е представител на община Карнобат.

         Областният председател на БСП ще бъде избран след конгреса на партията, който ще се проведе на 21 и 22 януари. Вотът е таен.