От Игнажден до Коледа – петокласници от Несебър съживяват традициите

         През учебната 2021/2022 година СУ „Любен Каравелов“ – Несебър отбелязва своя 140-годишен юбилей и продължава да работи като едно от иновативните училища в България и водещо по отношение на иновации опазващи бита и традициите на народа ни в община Несебър.

         В тази връзка на  Игнажден, учениците от 5б и 5д клас проведоха съвместен час на класа, в който Моника, Анелия, Давид и Димитър разказаха за Игнажден, Бъдни вечер и Коледа, бъдника и коледарските дружини (чети). След тях всички се насладиха на актьорските изпълнения на Вероника Христова, Каролина, Вероника Стойчева, Снежана, Стефания, Ния, Иван, Любомир и Никола, които показаха как семейството се готви за едни от най-важните празници и какво се слага на трапезата в очакване на Рождество Христово. Те посрещнаха чакани коледари и ги дариха с краваи и пара за здраве, благополучие и берекет. В ролята на коледари влязоха Петър от 5г клас, Пламен, Златин и Иван Димчев от 5б клас, които  под съпровода на гайдите на Йордан и Стоян от 5д клас поздравиха домакините и благословиха с наричанията си дома на стопаните.

         Това е един от поредицата уроци, които ученици от петите класове, под формата на игра,  подготвят през годината във връзка с изучаването на българския фолклорен календар. В края на обучението си те ще представят пред родители и учители наученото.