Европейски ден на спорта в СУ ”Любен Каравелов” – Несебър

         600 ученици ( над 60 % от всички учащи ) от СУ ”Любен Каравелов” – Несебър се включиха активно  и с желание в седмото издание на Европейския ден на спорта в училище.

         И тази година той се проведе в условията на извънредна епидемична обстановка, без публика. Осигурена бе дезинфекция на спортните съоръжения, както и необходимата дистанция между отборите и индивидуалните участници.  В продължение на 120 минути ученици от различни възрасти  участваха в организираните от преподавателите по физическо възпитание и спорт Георги Петрушев, Димитър Момчилов, Илиян Дуков, Красимир Бакалов и Милчо Янчев турнири по лека атлетика, футбол, волейбол, баскетбол, народна топка  и занимателни игри ( скачане с чувал, дърпане на въже и др. ).

         Европейският ден на спорта в училище е една от най-масовите инициативи, в които децата се запознават с различни спортни занимания и научават повече за здравословния начин на живот. През тази година допълнителната тема на кампанията е “Активни пространства” и как дворът на училището, може да подтиква децата към повече физическа активност.  Идеята е да се преосмисли наличната училищна база като инструмент за мотивация на децата да се движат повече чрез различни асфалтни игри, артистични и креативни намеси и доза изобретателност.

         Поздравление към младите спортисти отправи директорът на училището Ирина Велкова.

         Европейският ден на спорта в училище е посветен на насърчаването на физическа активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за принадлежност към училището за всеки участник. Чрез този ден се дава възможност да се популяризира физическото възпитание и спорт в училището, да се подобрят общественото здраве и благополучие, чрез въвеждане на методи за учене през целия живот и  да се засилят участието и развитието на социалните умения сред учениците.

         Инициативата Европейски ден на спорта в училище  е част от Европейската седмица на спорта и е подкрепена от Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта.