10 години от валидирането на пощенския плик за 50-годишнината на в.“Слънчев бряг прес“

         Преди 10 години в Несебър се състоя церемония за валидация на илюстрован пощенски плик и специален пощенски печат.Това се случва за първи път в дългогодишната история на града.

         По случай 50-годишнината на несебърския вестник «Слънчев бряг прес» Министерството на транспорта,информационните технологии и съобщенията издаде илюстрован пощенски плик със стандартен знак за цена на пощенската услуга-0,65 лв.,в лимитиран тираж от 2 772 броя. Илюстрацията на плика,отразяваща символиката на годишнината е творение на несебърския художник Радослав Ралев.

         Ритуалът по валидирането на пощенския плик се състоя в големия салон на Пощенската станция в новата част на град Несебър.В изпълнение на заповед №РД-08-374/01.08.2011 актът по полагането на първото клеймо на специално изработения за случая печат стана под въздействието на ръцете на: кмета на Община Несебър Николай Димитров,Лиляна Драгоева-директор на ТП” Български пощи”-Бургас и Мара Момчилова-собственик и управител на фирма “Марам”-издател на вестника.

         Церемонията,на която присъстваха служители на ТП»Български пощи», представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, СП»Българска филателия и нумизматика»,бе открита от отговорния редактор на изданието Максим Момчилов.

 

         Тържеството за валидацията бе почетено и от зам.областния управител на Бургаска област Златко Димитров,бившият главен редакор на вестника Красимир Косев, общинските съветници Христо Тодоров, Румен Кулев и Пейко Янков, представители на бизнеса и граждански сдуружения.Получени бяха поздравителни адреси за събитието от: Вежди Рашидов-министър на културата, Сливенския митрополит Иоаникий, ексомбудсмана на републиката Гиньо Ганев,Съюза на българските журналисти.

         Най-нетърпеливите използваха възможността веднага да се наредят на опашка пред гишетата в пощата за да се снабдят с пликове с печата на валидацията.С течение на времето стойността на един валидиран плик се покачва от само себе си и конкретно за България е достигала и до 125 лева.