Винаги съм бил последователен и откровен, като депутат работих по всички законопроекти на БСП

 

       Николай Тишев е едно от знаковите лица на БСП-Бургас. За своите 45 години той е преминал през всички стъпала в йерархията на червените редици, ставайки техен член като много млад. Заради експертността и натрупания опит като един от будните социалисти на региона, той е избран за областен председател на местната структура в периода 2013 – 2017, както и едновременно с това става общински лидер през 2016 – 2017 г., през 2015 – 2017 г. е избран за общински съветник в местния парламент на Бургас, а от 2017 г. – за народен представител от Коалиция „БСП за България. В професионалния си път Николай Тишев е бил изп.директор на Пристанище-Бургас, както и ръководител на Пристанище „Порт Европа“.  Висшето си образование завършва в Свищов със специалност „Финанси и застраховане“.

         През 2019 г. Николай Тишев бе кандидатът за кмет на БСП, проведе добра кампания, която разшири подкрепата за социалистите. Той е сред разпознаваемите лица, които винаги са защитавали интересите на бургазлии, а и за тези от несебърския регион.Кандидат-депутатът очерта своите приоритети му за 46-ото Народно събрание, но и отчете свършеното в 44-ия парламент, тъй като в негово лице бургазлии видяха един от най-активните за региона червени депутати. 

         – Г-н Тишев, посочете ясно и точно причините бургазлии да гласуват за Вас на 11 юли – с преференция 109 в листата на „БСП за България“, която е под номер 4?

         – На първо място е важно хората да излязат да гласуват, независимо коя партия и кой кандидат предпочитат. Ситуацията, в която се намира България, е сложна и има нужда от по-голяма легитимност на следващия парламент, който ще трябва да решава трудни въпроси и дълго отлагани реформи. Що се отнася до моята кандидатура, не е в стила ми да се самоизтъквам. Моето лично убеждение е, че човек трябва да е последователен и откровен и винаги съм се придържал към това в работата си като народен представител.

         – Безспорно е, че бяхте един от най-активните червени депутати. Отчетете накратко това, което свършихте през мандата си в 44-ото Народно събрание? Какъв е личният Ви принос в неговата дейност?

         – Участвах в подготовката на всички законопроекти, които БСП е внесла в 44-то НС и които касаят моята експертиза – икономика, финанси и транспорт. Мога да отлича в сферата на транспорта битката, която водихме срещу „Плана Макрон“ (пакет Мобилност 1 и 2), който ограничаваше българските международни товарни и пътнически превозвачи, а при финансите – законодателните промени, които предложихме за това бюджетните средства да се разпределят прозрачно след дебат в Народното събрание, а не от прозореца на джипката на Бойко Борисов.

         – Какво остана недовършено?

        Много теми от национално значение стоят без решение, което не позволява на хората да усетят някакво подобрение в стандарта си на живот. Такава тема е преизчисляването на пенсиите. Просто няма друго ефективно решение за родителите ни, за възрастното поколение. Здравната система е нереформирана и кризата с коронавируса показа колко проблеми има в нея. Електронното управление е като НЛО – всички говорят за него, а никой не го е виждал. Малкият, семеен бизнес, особено в сферата на туризма, е особено засегнат. Той няма как да се възроди без държавна помощ. Всички тези въпроси изискват политическа воля, надпартийно мислене и работещ парламент.

         – Предвид Вашия генезис и това, че сте минали през всички стъпала в йерархията при червените редици, смятате ли, че БСП ще успее да се изправи и да върне някогашните си позиции?

         – Определено вярвам, че е възможно, защото не за първи път сме изпадали в трудна ситуация като партия. Уникалното в БСП е, че колкото е по-трудно, толкова по-сплотена става партията, загърбват се личните междуособици и се работи за това левицата да си върне водещите позиции.

         – Какви са основните проблеми, с които ви запознават Вашите избиратели? Вие се срещате с доста хора по време на кампанията.

         – На първо място с ниските доходи и с труднодостъпното здравеопазване. Много хора са без социална грижа, която може да им бъде осигурена само от държавата. Срещам се и с млади хора, които се справят с доходите, но не са доволни от средата, в която живеят. С тях разговорът ни е за промени в защита на природата, чиста околна среда и качество на въздуха. Убеден съм, че в нашата програма всяко поколение може открие решения за проблемите. Надявам се усилията ни и последователността да бъдат оценени.Може да гласувате с 4 и преференция 109