„Дуйни ми, бел ветре…“

         Община Несебър и Музей „Старинен Несебър” откриха гостуваща изложба на РИМ- Благоевград под наслов „Дуйни ми, бел ветре…”. Експозицията е посветена на българите – бежанци от Егейска и Вардарска Македония, представяща родовата им история чрез ценни семейни реликви.

         Водещите на изложбата бяха водени от Тодор Марваков-директор на музей „Старинен Несебър” и Кирил Алексиев-директор на Регионалния исторически музей-Благоевград. Приветствено слово имаше и от кмета на Община Несебър Николай Димитров.

         „Дуйни ми, бел ветре…“ е неогласеният, неофициален химн на преселниците от Беломорска Македония и Тракия, превърнал се в химна на бежанството въобще. Ние тук, в музея, никога няма да се уморим – а и дълбоко вярвам, че никого няма да отегчим – с музейните си опити да припомняме този труден път на преселниците, изпълнен с тежки житейски несгоди, да споделяме с нашите публики – с Вас – отново и отново наследството, което са пренесли и завещали на поколения напред“ – каза при откриването на изложбата в Етнографския музей, включваща информационни табла и съхранени венчални облекла, обяви етнографът Румяна Хаджиева.

         Откриването на изложбата бе предшествано от изпълнения на деца от Общинския детски комплекс-Несебър.