Ето кои са плажовете със „Син флаг“ за лято 2021

         Плажовете за БД „Син флаг” през 2021 г. ще бъдат: Слънчев бряг-Север, Слънчев бряг-Централен, Слънчев бряг-Юг, Несебър-Юг, Свети Влас–Нов плаж, Поморие-Изток, Златни пясъци, Слънчев ден, , Созопол-Централен, Созопол-Харманите, Дюни, Дюни-Юг и Аркутино.Освен тези флагове, отговаряща на световните стандарти е и отличената марина в България – Марина Диневи.

         Според Станимир Георгиев-председател на Управителния съвет на Българското Движение „Син флаг“ 13 плажа и едно яхтено пристанище са постигнали световния стандарт,положили са големи усилия, а амбицията им и направените инвестиции през настоящия и през изминалите туристически сезони дават неизменен резултат и ги нареждат сред най-добрите управляващи на туристически обекти в глобален мащаб.

         Георгиев изтъкна,че през настоящата година от Програмата „Син флаг“ са отпаднали плажовете на Албена и Бялата Лагуна, както и дългогодишните участници – Елените и Оазис.

         Одобрените флагове обаче на пълно право могат да използват всяка възможност да се похвалят със Синия си флаг, да популяризират постигнатия успех и високия стандарт, който поддържат, в медии, Интернет, телевизия, уеб сайтове. Организирането на специални церемония по вдигане на Синия флаг в началото на сезона безспорно би донесло необходимия маркетингов ефект“, сподели Георгиев.

         За да се класират за тази престижна награда, управителите на плажове, яхтени пристанища и туристически плавателни съдове трябва да изпълнят и поддържат поредица от строги екологични, образователни, свързани с безопасността и свързани с достъпа критерии.

         Особено внимание през идния летен сезон, както и през предходния, се обръща на въздействието на Covid пандемията, която неизменно оказва влияние върху функционирането на всички бизнеси, като особено засегнат е туризмът. На плажовете със Син флаг се прилагат специални мерки срещу разпространението на вируса, наред с всички други, наложени от критериите на Програмата.