Шефството за морячеството между Варна и Несебър

          Шефството за морячеството между  Варна и Несебър

          На 25 март се навършиха 56 години от поемането на шефство от Община Несебър над кораба „Несебър”*

                                                                                                                                       

               На тогавашната дата представителна група от Община Несебър е посрещната на кораба във варненското пристанище с лозунга: „Добри дошли, скъпи несебърци!”.

          Капитанът на кораба Парушев се обръща към несебърските гости с думите: „Добри дошли на кораба, който носи името на вашия град.Сключването на шефство е едно дело, което с радост се възприема от екипажа.То ще допринесе за развитие на дружески отношения,за изпълнение на производствения план на кораба, успоредно с хубавия Несебър-люлката на нашето морячество”.

          Разменят се  официални приветствия между капитана на кораба Парушев и председателя на градския народен съвет Несебър Васил Киров. Подписан е договор за „взаимна дружба и взаимопомощ“.

          Градът подарява на екипажа голяма картина изглед на града, богати рекламни печатни материали и радиограмофон „Акорд”. Изнесена е  интересна литературно-музикална програма от самодейци и танцова група на комплекса” Слънчев бряг”. На тържествената вечеря екипажът и гостите се опознават и провеждат приятелски разговори.

          Несебърската група е възхитена от красивия изглед и богатото обзавеждане  на кораба с неговите, зали, ресторанта, барчета, каюти. На палубите гастролират състави на несебърското читалище и фолклорната формация „Слънчев бряг”.

          Следващите години  двете страни си разменя информация и посещения за живота на  екипажа и гражданите.

          Информацията за събитието е публ. в бр.68/1965 на „Черноморски глас”,чийто приемник е „Слънчев бряг прес”.

          *          300 – местния пътнически кораб „Несебър” е построен в Швеция през 1946 г. и пристига в пристанище Варна от Марсилия на 5 юли 1964.Под ръководството на капитан Димитър Радулов и на главния механик Тодор Кавалов екипажът усвоява техниката на съвременния дизел-електроход и още на 9 юли с.г. пасажерът отплава в първия си рейс по линията Варна – Истанбул.

          Само за първите три месеца експлоатация „Несебър” превозва близо 6000 пътника от 18 националности. Пътническият кораб „Несебър” е изведен от експлоатация на 12 декември 1975 г.