Областният управител изпрати документите от референдума в Министерски съвет

       Юристите на Областна управа – Бургас прегледаха документацията по провеждането на референдума в Обзор. Въпросът, на който отговаряха жителите на крайморския град и още шест села бе: „Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор“.

       Експертите не са открили нарушения при организирането и провеждането на референдума и затова вчера документацията е изпратена в Министерски съвет. По последни данни не е имало и постъпили обжалвания в Общинската избирателна комисия, което е още една предпоставка да бъдат придвижени документите в рамките на законовия срок на по- висша инстанция.

      Областният управител Вълчо Чолаков е получил и писмото от жителите на село Баня и съседните Козница и Паницово, които събраха над 200 подписа в подкрепа на това, че искат да останат в рамките на Община Несебър, и че не желаят да са част от новообразуваната община Обзор, ако такава се създаде. Писмото също е приложено в комплекта документи, изпратени към МС.

     „Писмото на жителите на село Баня и съседните села не сигнализира за нарушения. По-скоро то изразява желанието на тези хора да не са част от новата община, ако се създаде такава“, е коментарът на юристите от областната администрация. По закон Областна управа не е страна. Министерски съвет, МРРБ дават свое становище, а президентът е институцията, която издава указ за създаването на нова община.