СУ ”Любен Каравелов” – Несебър отбелязаха Деня на розовата фланелка

          Всяка последна сряда на м. февруари учениците носят дрехи в розов цвят, чрез които изразяват своята позиция за неприемане на тормоза в училище.

          Денят се отбелязва от 2007 г. като протест срещу инцидент в едно канадско училище, при който е осъществен тормоз върху ученик дошъл на откриването на учебната година с розово поло. На следващия ден двама негови съученици решават да купят и разпространят 50 розови тениски в подкрепа на тормозения съученик. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява последната сряда на февруари за ден срещу тормоза в училище. Скоро  инициативата се подема от хиляди училища по целия свят, а в България се отбелязва от 2012 г.

          Няколко поредни години учениците от СУ ”Любен Каравелов” – Несебър се включват в подкрепа на  кампанията, като с различни инициативи ясно заявяват „Не на тормоза в училище”. Голяма активност проявиха децата от 4 а, б, в, г, д клас. Те изготвиха специални значки, розови ръчички  и оригинален постер – апликация, който беше експониран във фоайето на училището. Пуснаха във въздуха розови балони, направиха си и снимка за спомен.

          Съвместни прояви с по-големите ученици, посветени на Деня на розовата фланелка организираха Клуб по интереси БМЧК с ръководител Паунка Русева и Ученическият съвет с ръководител Недка Абрашева. Те бяха под мотото „Не на тормоза, но не за ден“. Презентация на същата тема бе представена в 8 в  клас от Мая Дунебабина, в 9 а клас от Ема Андреева и  в 10 б клас от Мария Шатрова. Чрез нея учениците получиха богата информация за Световния ден на розовата фланелка. С ръчно изработени малки розови фланелки бяха закичени влизащите в училищната сграда, а мнозина от тях бяха сменили ученическата униформа с дреха в розов цвят.