Минало-незабравимо Изложбата „Между науката и футбола” разчупи шаблоните

          Едно интересно събитие, което разчупи шаблоните?! Фотоизложба „Между науката и футбола!В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” бе открита една нетрадиционна изложба: „Между науката и футбола. Отборът на преподавателите и служителите в Софийския университет (1981-2009)”. Инициатор и главен организатор на събитието бе проф. Александър Димчев – селекционер и дългогодишен ръководител на отбор.

          Изложбата бе посветена на 35-годишнината от целенасоченото организиране на спортната дейност на преподавателите и служителите в Софийския университет, съвместно с Департамента по спорт в Алма матер.

          В изложбените витрини са представени емблематични фотоси на най-важните моменти от историята на университетския отбор и неговите основни играчи, както и техни научни трудове. Могат да бъдат разгледани снимки от мачовете на Националния стадион „Васил Левски“ на тима на преподавателите срещу артисти и журналисти през 1982 г.; от мача по повод 100-годишнината на Софийския университет – преподаватели срещу студентки, събрал рекордните около 35 000 зрители, с коментатор Татяна Лолова; от интересни футболни битки – срещу отбора на „ЩАЗИ“ в ГДР през 1988г. с победител отбора на СУ и т.н. Представени са и първите екипи на футболистите, интересни документи и други.

          Събитието бе открито от директорката на Университетската библиотека доц. Анна Ангелова, която отбеляза, че е изключително щастлива да види събрани на едно място толкова много хора за една на пръв поглед съвсем нетрадиционна изложба, посветена на годишнината от учредяването на футболния отбор на СУ. Името на изложбата „Между науката и футбола“ е провокирано от факта, че участниците във футболния отбор на Софийския университет са преди всичко преподаватели, учени и изследователи. Доц. Ангелова подчерта, че в изложбата няма възможност да се види цялостната научна продукция на футболистите и е представена само една малка част – техните последни публикации. „Решихме да акцентираме върху фотоизложбата.

          Предишният ректор на Софийския университет – проф. Боян Биолчев подчерта, че след всички години най-силно остава усещането за приятелството. Той отбеляза, че няма по-голяма спойка на духа от спорта и изрази надеждата си, че големият успех все пак предстои.Веселин Радков- капитан на отбора, изрази радостта си да види толкова много свои съотборници и отбеляза, че всички трябва да благодарят и на съпругите си, които търпеливо са понасяли тяхното дългогодишно спортуване и пътуване дори в чужбина.

          Участниците във футболния отбор на СУ „Св.Климент Охридски” бяха наградени с колажи и календари с отборите през различни периоди, спортни фланелки, направени за случая и дарени от проф. Борис Манов- декан на Философския факултет на Югозападния университет – Благоевград: ТРЕНЬОР – БАТЕ ВЛАДО КРАМАРЕНКО, ПРОФ. БОЯН БИОЛЧЕВ, РЕКТОР, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОА, ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР АНДОНОВ – ФФ,ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ДИМЧЕВ – ДЕКАН,ПРОФ. АНЖЕЛИНА ЯНЕВА – ДИРЕКТОР-ДЕПАРТАМЕНТ „СПОРТ“, ГЛ.АС. ВЕСЕЛИН РАДКОВ – КАПИТАН ,ПРОФ. ГЕОРИ КАПРИЕВ – ФФ,ПРОФ. ДИМИТЪР ДЕНКОВ –ФФ – ДЕКАН ,ПРОФ. ДРАГОМИР ДРАГАНОВ, ПРОФ. ЛЮБОМИР ПОПОВ – ФП- ЗАМ.-ДЕКАН , ПРОФ. ОЛЕГ ГЕОРГИЕВ – ФФ, ПРОФ. ПЕТЪР АНГЕЛОВ – ИФ,ПРОФ. ПЕТЪР СЛАВЕЙКОВ – ГГФ – ДЕКАН, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ССА, ПРОФ. ТЕНЧО КОЛЕВ – ЮФ – ДЕКАН,ПРОФ. ХРИСТО МАТАНОВ – ИФ,НЕНЧО НЕНОВ – УБ,МАКСИМ МОМЧИЛОВ- ФФ,свободен агент от Айтос и Несебър. *

 

          Събитието продължи с търг на вещи, принадлежали на отбора. Събраните средства ще бъдат използвани за нуждите на Университетската библиотека.

          * Максим Момчилов,свободен агент от Айтос и Несебър

          В действителност Максим е не просто свободен агент, а е привлечен към отбора на преподавателите на Университета. Тогава той завършва за втори път магистратурата си по педагогика на Философския факултет, и още един път – по журналистика във ФЖМК.

          Всъщност, футболната игра на Максим е от детска възраст.Избран е в училищния отбор на ТМТ-Бургас в средношколското първенство, по-късно в отбора на танковия батальон и представителния отбор на НШЗО „Христо Ботев”-Плевен в първенството на висшите военни учебни заведения.

          Привлечен е от треньора ни Владо Крамаренко в представителния отбор на Университета в първенството на ВУЗ-овете 1975-1979 г.През този период отговаря за физкултурата,спорта и частично-туризма във ФК на ФФ.

          По-късно в периода 1982-1991 г.чрез преподавателите от Университета, организиран и ръководен от Александър Димчев,” свободният агент” Максим се включва и в други спортове в София и страната.